perjantai 2. helmikuuta 2018

S Toisen sukupuolen alistamiselle perustuva kulttuuri

Tiukasti islamilaisissa maissa halutaan, että nainen pysyy kotona ja hoitaa lapsia – muuten hän ei ole kunnon nainen eikä vaimo. Jos naiset eivät alistu tiukkoihin pukeutumis- ja käyttäytymiskoodeihin, heitä solvataan, halveksutaan, käpälöidään, pahoinpidellään, vangitaan tai jopa tapetaan.

Irakin hallitus äänesti muutama viikko sitten siitä, voiko 9-vuotias mennä jo naimisiin. Turkissa puolestaan äänestettiin siitä, onko naisen pakko mennä naimisiin oman raiskaajan kanssa jos tämä sattuu teon jälkeen kosimaan. Molemmat lakialoitteet lopulta kaatuivat, mutta jo se, että ne päätyivät parlamentin eteen kertoo, että tällaisilla eriskummallisilla ajatuksilla on valtavasti kannatusta.

Toisen sukupuolen alistamiselle perustuva kulttuuri on omiaan synnyttämään kierteen, jossa naisen asema on olla seksuaalisen halun objekti. Patriarkaalisissa kulttuureissa naisen rooli on lähinnä synnyttää lapsia ja palvella miestä ja tämän perhettä. Miehet ovat saaneet rauhassa määritellä, mikä on naisten kohtalo: kenen kanssa he menevät naimisiin ja milloin, käyvätkö he töissä, kouluttautuvatko.

Vinoutunut lähtökulttuuri on yksi syy sille, miksi islam-taustaiset maahanmuuttajat ovat yliedustettuina Suomessa tehdyissä seksuaalirikoksissa. 

[Alan Salehzadeh, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut uussuomalainen tutkija ja luennoitsija, blogissaan 4.12.2017 julkaisemassaan merkinnässä Näkökulma: Jos Lähi-idässä olisi sananvapaus, millaisia #MeToo-tarinoita musliminaiset kertoisivat?]

[PS. Tuo islamiin kuulunut ja kuuluva asia, että 9-vuotias tyttö voi ainakin periaatteessa mennä naimisiin, johtuu siitä islamin alkuhistoriaan kuuluvasta seikasta, että uskonnon 600-luvulla Arabian niemimaalla perustanut profeetta Muhammad meni erään tytön kanssa naimisiin tämän ollessa 6- tai 7-vuotias ja pani avioliiton täytäntöön tämän ollessa 9-vuotias.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti