torstai 1. helmikuuta 2018

S Isoveli tulee valvomaan Suomessakin -videosta

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Suomen poliisi, jonka julkaisema video 1984-tyyppisestä poliisivaltiosta aiheuttaa hämmennystä sosiaalisessa mediassa.

Fiktiivinen video sijoittuu vuoteen 2050, ja poliisilla on siinä käytössään isovelimäinen, kaikkivoipa valvontateknologia ja ilmeisesti myös yksityisyydensuojalla lattiaa pyyhkivä lainsäädäntö. Niiden avulla virkavalta voi videossa reaaliaikaisesti seurata ihmisten välistä pikaviestittelyä, lukea näiden tiedostoja ja katsoa webbikamerakuvaa. Mitään yksityisyyttä ei kansalaisilla ole.

Poliisin keinot eivät jää pelkkään seurantaan, sillä videossa viranhaltija myös etälukitsee häiriköivän teinin tietokoneen ja tekee tästä lastensuojeluilmoituksen. Nettipedofiilin poliisi taas teleporttaa suoraan selliin ja siirtyy tutkimaan tämän koneen sisältöä ilman sen kummempia kotietsintälupia.

Videon ilmeisenä tarkoituksena on kehottaa ihmisiä käyttäytymään ja noudattamaan lakia internetissä. Käytännön toteutus on kuitenkin pelkkä myötähäpeää tuottava poliisin voimafantasia. Positiivista sanottavaa ei löydy kuin vuoden 2050 plastiikkakirurgiasta. 32 vuotta vanhempi Fobba näyttää sen turvin lähes samalta kuin nykyään.

Läntisissä demokratioissa on ollut tapana esittää uhkakuvia totalitaarisista dystopioista varoituksena poliisivaltiokehityksestä ja muistuttamaan historiasta. Vasta näinä nettisensuurin ja kameratolppien luvattuina päivinä on poliisilla pokkaa esittää totalitaarinen poliisivaltio muka positiivisessa valossa ja tulevaisuuden sankaritarinana.

[Näin oli Päivän byrokraatti -palkintoa jakava Päivän byrokraatti -sivusto lausunut 25.1.2018 julkaisemassaan merkinnässä Nettipoliisin valistusvideota ei erota orwellilaisesta poliisivaltiosatiirista.]

[PS. Minussakin herätti kyseinen videonpätkä hämmennystä. "Hauska" video tosiaan, juu.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti