tiistai 5. joulukuuta 2017

S Seksuaalisesta ahdistelusta riippuen siitä, kehen se kohdistuu

Viime aikoina on kovasti pöhisty seksuaalisesta ahdistelusta ja keskustelu eskaloitui monellakin tasolla ihan asiallisesta ja järkevästä kokemusten jakamisesta yhteiskunnalliseksi taivasteluksi, jossa syyllisiksi on osoitettu kollektiivisesti kaikki. Jos et ole syyllistynyt epäasialliseen käytökseen, olet ainakin vähätellyt jonkun toisen kokemaa ahdistelua. Ahdistelu ja sen vähättely ovat kyllä tosi paskamaista käytöstä ja inhottavia kokemuksia, mutta ajallemme on tyypillistä, että niistä asioista mouhotetaan, joista voivat Twitterin tiedostavat ikiteinit uhriutua.

Mieleeni kuitenkin juolahti tapaus vuosien takaa. Jussi Halla-aho oli tullut satunnaisen ohikulkijan (miesoletettu) suorasukaisen seksuaalisen ahdistelun uhriksi. Halla-aho kirjoitti tapauksesta vähän rumasti, mutta ei sen rumemmin kuin mitä me naiset ahdistelevista miesoletetuista kirjoitamme tai puhumme. Luonnollisesti Halla-ahon kirjoituksesta nousi kuitenkin julkisuudessa poru ja kiukku. Halla-aho osallistui mm. Ruben Stillerin vetämään Pressiklubi-ohjelmaan, jossa keskustelemassa oli Halla-ahon ja Stillerin lisäksi aina yhtä iloinen ja sympaattinen Saska Saarikoski sekä Leif Salmén, toimittaja, joka on myöskin palkittu runoilija ja valitettavasti, vaan ei mitenkään yllättävästi, kommari.

Ohjelmassa Halla-aho kertoi kokemuksestaan, kun hänelle oli tuntematon henkilö tullut tyrkyttämään suuseksiä ja Leif Salmén kommentoi siihen näin:

”Tuliko hän vai näitkö unta, että hän tuli?”

Voisitteko kuvitella, että yhdellekään naiselle, joka kertoisi joutuneensa miehen ahdistelemaksi, sanottaisiin mitään tuollaista Ylen ohjelmassa? Tai jos joku sanoisi jotain tuollaista, hänen uransa olisi sillä sekunnilla ohi. Se olisi loukkaavaa, naisvihamielistä ja alistavaa puhetta, jollaista ei tasa-arvoisessa Suomessa kenenkään kuulu suvaita. Paitsi siis jos on itseään aika hurjasti muita parempana pitävä sivistyneistöön vilkkaalla mielikuvituksella luettavissa oleva ns. älymystöläinen, niin sitten toki voit sanoa noin, jos sen sanoo hei kato jollekin natsille, jotka eivät edes varsinaisesti mitään ihmisiä oo, niinku.

[klassikko Helena Eronen blogissaan 19.11.2017 julkaisemassaan merkinnässä Kyllösen ehdotus ja tekopyhät typerykset, jossa hän käsittelee Vasemmiston presidenttiehdokas Merja Kyllösen raikkaantuoretta ehdotusta pakotteista vääränlaisille kansanedustajille]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti