torstai 7. joulukuuta 2017

S Mitä suomettuminen tarkoittaa

Sellaista simulaatiota tai edes siihen kykenevää tietokonetta ei ole
keksitty, että millä tavoin asiat olisivat edenneet ilman neukkujen
rankkaa nuoleskelua. Vasemmistolaisuus ja työväenliike oli kuitenkin
melko vahva skandinaavisesti, myös muussa Euroopassa siihen aikaan, kun suometuttiin.
Tietysti nykyään on helppo pohtia, että aikanaan vallassa olevien politiikkojen olisi pitänyt vaan heittää rankkoja, katu-uskottavia lausuntoja NL:n imperialismista.
Oikeassa olet, että historian tapahtumia ei voi arvioida nykyään vallitsevien käsitysten ja arvojen pohjalta. Osa suomalaisista politiikoista meni kuitenkin suomettumisessa liian pitkälle ja toimi omaa etuaan ajatellen muita vastaan. Paavo Väyrynen keskusteli Viktor Vladimirovin kanssa, kuinka Neuvostoliitto voisi toimia Ahti Karjalaisen presidentiksi valinnan puolesta ja Mauno Koivistoa ja Johannes Virolaista vastaan. Suomettuminen ja vasemmistolaisuus ja työväenliike ovat aivan eri asioita. Kotiryssäjärjestelmä vallitsi. Nykyisin toimivista politiikoista mm. Ben Zyskowicz arvosteli 70- ja 80-luvulla suomettuneisuutta, joten suomettuneiden poliitikkojen moraali oli jo silloin arvostelujen kohteena. Ben Z ei ollut ainoa. Päätöksiä ja sopimuksia tehtiin kabineteissa, eikä niistä puhuttu julkisuudessa ennen kuin oli pakko.

Mauno Koiviston valinnan jälkeen Neuvostoliiton hyökkäyksellä pelottelu väheni ja loppui pian kokonaan. Usa:n imperialismikaan ei tuntunut enää kovin pahalta.

Suomettuneisuudella tarkoitetaan sitä, mikä meni yli normaalin käytöksen ja varovaisuuden.

[nimimerkki "HJP" 6.12.2017 vastauksena nimimerkki "Diletantille" Skepsis-yhdistyksen keskustelupalstan ketjussa Aina vaan suomettumisen ajasta]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti