lauantai 14. lokakuuta 2017

S Kuolema on suuri tasa-arvoistaja

Kiitoksia kaikille syntymäpäiväonnitteluista! Kuten suuri tietäjä, 33 vuoden mittainen arvonihilistinen tyhjiö on opettanut: "Elämä on epävarmuuden hetki syntymän ja köyden välissä." Suosta olemme tulleet ja suohon olemme taas palaava.

Kun synnymme, meidät otetaan ilolla ja riemulla vastaan. Kun kuolemme, meidät lasketaan multaan maalämmitetyssä yksiössä mätänemään ja unohtumaan. Uuden elämän riemusta on muuttunut huojennus, kun jälleen kerran yksi kusipää voidaan työntää pois silmistä ja pois mielestä. Elämä on sitä varten, että viaton ja puhdas lapsi voi kasvaa syntiseksi, katkeraksi ja vihatuksi aikuiseksi, jotta hänen kuolemansa ei olisi enää tragedia, vaan helpotus.

Kuoleman jälkeen meistä ei jää jäljelle edes muistoja tai surua, vaan ainoastaan krokotiilinkyyneleitä ja aavalla lahoava raato, joka ruokkii uutta sukupolvea matoja, sieniä ja sammalta. Vaikka mitä elämässämme tekisimme, vaikka mitä saavuttaisimme ja vaikka mitä unelmoisimme, on lopullinen kohtalo ainoastaan tyhjä, lohduton pimeys vailla alkua tai loppua. Ennen syntymäämme emme olleet mitään ja kuolemamme jälkeen olemme vielä vähemmän.

Elämässä olemme eriarvoisia. Jotkut ovat syntyneet terveinä ja rikkaina, toiset taas rampoina ja sairaina kuolemaan nälkään. Hyvän ihmisen yli voi ajaa rattijuoppo ja paha ihminen voi voittaa lotossa. Mutta Taivaassa perseet tervataan. Kuolemassa ei ole eliittiä, ei aatelia. Kuolemassa kaikki ovat tasa-arvoisia, yhtä ikuisten varjojen veljeskuntaa, jossa ei tarvita halauksia tai salaisia kädenpuristuksia.

Kuoleman varmuus luonnostaan pelottaa ihmistä, mutta se on myös suurin vapauttaja, mitä voi olla. Koska mikään ei ihmistä tuomitse ja lopputulos on kaikille täsmälleen sama riippumatta mistään, tarkoittaa se ihmiselle suunnatonta vapautta. Kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa ja ainoa, joka heidät tulee tuomitsemaan, on viikatemiehen tuomioistuin, jossa jokainen tuomio on aina sama.

"Nulla è reale. Tutto è lecito."

[pitkätukkainen Jiri Keronen pe 13. päivänä lokakuuta Herran vuonna 2017. Kiittäkäämme Herraa näistä sanoista, jotka Keronen on kynästään näin päästänyt.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti