perjantai 13. lokakuuta 2017

S Kansatieteellisesti Perkeleen alkuperästä

Tiesittekö, että perkele on yksi vanhimmista kirosanoista? Sen uskotaan olevan yli 3000 vuotta vanha. Suomalainen "perkele" myös nostetaan vähän väliä erilaisissa kansainvälisissä hömppäjulkaisuissa vahvimpien kirosanojen joukkoon ja jokainen meistä on varmaan huomannut, miten esimerkiksi ulkomaalaiset reagoivat, kun suomalainen kirvaa perkelettä oikein Pohjolan emännän kannukoiden kautta.

Sana juontaa juurensa baltialaisesta ukkosenjumalasta Perkunoksesta. Myös Suomessa Perkelettä on käytetty erilaisista jumaluuksista, muun muassa ylijumalasta. Sittemmin kristityt miekkakäännyttivät Suomen ja Baltian kansat vieraan aavikkouskonnon alle ja muinaisista jumaluuksistamme tehtiin valloittajauskonnon paholaisia ja hirviöitä. Uusi uskonto ei voinut kieltää vanhojen jumaluuksien voimaa, joten se yritti kierouttaa ne ja kätkeä ne valheiden ja kieltojen alle.

Muinaiset suomalaiset ja shamanistiset perinteet uskoivat, että todellisilla nimillä ja sanoilla on maagista voimaa. Vihollinen voitiin laulaa oikeilla sanoilla ja melodioilla suohon. Karhua ei voitu kutsua sen oikealla nimellä, jotta vahingossa ei herätettäisi karhun vihaa. Jumaluuksille, henkiolennoille ja muille mahtaville käsitteille luotiin useita erilaisia kiertoilmaisuja, koska näiden mahtavien voimien kanssa ei kannattanut pelleillä. Todellisen nimen lausuminen oli maaginen teko, joka kanavoi ylimaallisia voimia.

Kun suomalainen huutaa "Perkele", hän ei pelkästään puhu rumia, vaan hän sananmukaisesti manaa muinaisen Jumalten Jumalan, koko maailmankaikkeuden voimakkaimman olennon mahtia. Jo termit, kuten "kirota" ja "manata" kertovat, mistä tässä on kyse. Ei siis mikään ihme, että suomalainen kiroilu on niin vahvaa ja jättää kansainvälisessä vertailussa ruotsalaisten fittan-pyörittelyn ja amerikkalaisten motherfuckit kevyttä vaille palkintosijoja.

Muistaka, että AINA, jos elämässä on vaikeuksia, niin voitte huutaa muinaisten suomalaisten jumalan Perkeleen nimeä, minkä jälkeen saatte mahtavia supervoimia, sisua ja selviätte vaikeuksista. Perkeleellä voi poistaa kivun, pelottaa vihamiehiä tai jopa karkottaa karhun.

[Jiri Keronen Facebookissa 11.10.2017. Asiaan liittyy ehkä Youtube-video Karhu ilmestyi mökkiterassille – "Perkele, siihen et koske saatana".]

[PS. Kristinuskon nimittäminen aavikkouskonnoksi on jonkin verran ei-asiallista, sillä toki kristinuskon synnyinseudulla oli kaupunkeja ja siellä viljeltiin maata, vaikka löytyi myös aavikkoseutuja. Ja toiseksi, ei koko Suomea pakkokäännytetty. Kristinusko oli jo melko tunnettu asia täällä silloin, kun Ruotsin valta täällä alkoi. Käynnistyvä Ruotsin valta toki vahvistuessaan pakkokäännytti jossain määrin Suomenniemen asukkaita, koska ei-kristittyä väestöä täällä vielä silloin oli, ja kävi niinkin, että paikallisiin kirkkoihin kuuluvat myös joutuivat alistumaan Ruotsin katolisen kirkon piispojen hengelliseen ja jossain määrin myös maalliseen alaisuuteen.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti