tiistai 15. elokuuta 2017

S Hitler, Mannerheim ja Putin

Kun valtakunnankansleri Adolf Hitler saapui Immolaan onnittelemaan marsalkka Mannerheimia vuonna 1942, oli Condor-lentokoneen kyydissä myös saattomieheksi mukaan laitettu suomalaiskenraali Paavo Talvela, joka kirjoitti matkastaan seuraavasti:

”Tunnelma oli juhlallinen, kun tiesi lentävänsä avaruudessa maailmanhistorian ehkä ihmeellisimmän henkilön kanssa ja joka tapauksessa nykyajan kuuluisimman ihmisen ja suurimman neron seurassa.” (P. Talvela, Sotilaan elämä 2, Helsinki, Kirjapaja, 1977, s. 153)

Tämä useasti siteerattu ja vilpittömyydessään vaikuttava historian katkelma tuli mieleeni, kun pohdin Vladimir Putinin tämänpäiväisen Suomen-vierailun merkitystä. Tapauksesta on rakentumassa semioottisesti, diplomaattisesti ja journalistisesti omituinen näytelmä.

[filosofi Jukka Hankamäki blogissaan 27.7.2017 julkaisemassaan merkinnässä Mitä tämä merkitsee?, jossa hän käsittelee Venäjän suuren johtajan Vladimir Putinin äskettäistä Suomeen vierailulle tuloa]

[PS Itse kannatan sitä, että vastalahjaksi meidän pitää ruveta kohtelemaan kanadalaista ruokalajia nimeltä poutine (lausutaan "putin") Suomen uutena kansallisruokalajina. Poutine on quebeciläisperäinen ympäri Kanadaa suosiossa oleva ruokalaji, joka koostetaan ranskalaisista perunoista, juustonpaloista ja vaaleanruskeasta kastikkeesta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti